Waar werd de eerste bal van gemaakt?

Sport
Voetbal op de middenstip

Het is niet precies duidelijk wanneer de eerste bal werd uitgevonden of waar hij van gemaakt was. Onderzoekers denken dat de eerste bal al eeuwenoud is. Nog voor de tijd van Grieken en Romeinen.

De oude Grieken

In het oude Griekenland werden ballen vooral gebruikt om mee te sporten. Door veel met de ballen te spelen, hielden de Grieken hun lichaam sterk en gezond. Bovendien zouden ze door het vele spelen met de bal eleganter worden. Maar vooral kinderen speelden met de ballen. Wat voor spelletjes met de bal gespeeld werden, is niet bekend.

Oude Romeinen

Gek genoeg waren de meeste ballen in het oude Rome terug te vinden bij de badhuizen. Op een veldje, een klein eindje bij de baden vandaan, werden spelletjes gespeeld. Er was een klein balletje dat werd gebruikt voor vangspelletjes. Dat balletje werd pila genoemd. Er was een bal gevuld met veren die paganica werd genoemd. En een grote leren bal die follis heette. De follis werd gebruikt voor een spelletje waarbij de bal naar elkaar werd overgeslagen. Spelers hadden een leren beschermband om hun onderarm en gebruikte die om de bal naar elkaar toe te spelen.

Moderne ballen

Moderne balsporten hebben elk een eigen soort bal. Dat kunnen piepkleine balletjes zijn zoals pingpongballen of golfballen. Of juist wat grotere zoals basketballen of voetballen.