Hoe lezen blinde ouders voor?
Elk jaar wordt in Nederland de Nationale Voorleesdagen georganiseerd door het CPBN. De dagen zijn bedoeld om ouders meer te laten voorlezen. Maar wat nu als je ouders blind zijn? Willem Wever weet het antwoord.
Braille
Blinde mensen kunnen misschien wel niet zien, maar ze kunnen wel lezen. Ze gebruiken een speciaal schrift dat braille heet. Dit bestaat uit puntjes die je kan voelen. Zo kunnen blinde ouders toch voorlezen!
Zelf maken
Er zijn veel kinderboeken in braille schrift gemaakt, maar die zien er wel saai uit. Het zijn witte vellen met alleen maar puntjes. Daarom zijn er speciale voorleesboekjes. Naast de plaatjes en de gewone tekst staat dezelfde tekst ook in braille schrift. Sommige ouders maken ook zelf voorleesboekjes met brailleschrift.
Andere oplossingen
De speciale voorleesboekjes zijn heel handig, maar sommige ouders verzinnen liever zelf verhalen. Naast voorleesboeken zijn er ook luisterboeken. Een verteller leest het verhaal voor en het enige wat je nog hoeft te doen is zitten en luisteren. Supergezellig als je dat met je ouders doet!