Naar vraag & antwoord

Als de mensen afstammen van de apen, waar stammen de apen dan vanaf? De aarde

Bekijk antwoord
Als de mensen afstammen van de apen, waar stammen de apen dan vanaf?
Als de mensen afstammen van de apen, waar stammen de apen dan vanaf?

Ferry van Veen stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

De voorouders van alle aapachtigen leken het meest op toepaja's, kleine insectenetende zoogdieren die nu nog voorkomen in de bossen van Zuidoost-Azië. Het zijn goede klimmers en ze lijken een beetje op kleine eekhoorns. Ze hebben een lange pluizige staart, een spitse snuit en scherpe tanden en kiezen.

Apen zijn onze neven 

Dat de mens van de apen afstamt is eigenlijk niet helemaal juist. De apen zijn onze neven, niet onze voorouders. Geen van de apen die vandaag de dag leeft, is de voorouder van de mens. Wel delen we met de apen een gemeenschappelijke voorouder.

Chimpansees

Van de mensapen is de chimpansee het nauwst met ons verwant. De gemeenschappelijke voorouder van de mens en de chimpansee leefde zo'n vijf miljoen jaar geleden. Waarschijnlijk zouden we, als we die voorouder nu zouden tegenkomen, hem herkennen als een aap. Typisch menselijke kenmerken, zoals het rechtop lopen en de grote herseninhoud, ontstonden pas nadat onze evolutielijn was afgesplitst van die van de chimpansee. 

Afstamming

Wil je nog verder teruggaan in de afstamming van mensen, aapachtigen en toepaja’s? Neem dan een kijkje in de afstammingslijst van Naturalis. De lijst gaat helemaal terug tot aan de oerbacteriën en het ontstaan van het leven.

Bron: Naturalis Biodiversity Center

Weet jij ook?

 

 

Ferry van Veen stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Challenges