Wat doet smaak als je iets proeft?

een meisje likt aan snoep

Een ijsje of een zakje chips vindt bijna iedereen lekker. Maar wat is smaak precies? En hoe proef je eten? Willem Wever zoekt het antwoord op deze moeilijke vraag.

Proeven met je ogen

Smaak is voor iedereen anders. Het is niet één ding, het bestaat uit allemaal verschillende soorten smaken. We proeven natuurlijk met onze tong en onze mond, maar ook onze ogen en neus zorgen voor smaak.

Smaakpapillen

Met kleine stipjes op je tong proef je smaken. Die stipjes heten smaakpapillen. Op elk deel van je tong proef je een andere smaak beter.  Het puntje van je tong proeft zoet heel goed, terwijl de zijkant van je tong zuur beter proeft.

Minder smaak

Je neus is verbonden aan je smaak. Wanneer je niet ruikt wat je eet, proef je het een stuk minder. Ook bevroren eten proeven we minder goed, omdat de kou onze smaakpapillen bevriest. Daarom wordt aan ijsjes veel meer suiker toegevoegd, om het meer smaak te geven.

Umami

Je kent waarschijnlijk de smaken zoet, zout, bitter en zuur. Maar je kunt ook de smaak umami proeven. Dit proeft een beetje hartig, en komt vooral in Japan voor. De smaak is een soort combinatie van zout, bitter en zuur.

De lekkerste smaak

Mensen vinden een zoete smaak vaak lekker. Dit komt omdat zoetheid energie uitstraalt. Bij zuur en bitter twijfelen mensen sneller of het eten over de datum is. Maar wat de lekkerste smaak is, dat is een kwestie van smaak!