Wat betekent 20+ 30+ 40+ 45+ 48+ 50+ en 60+ op de kaas?
De nummers op kaas zijn vaak: 20+, 30+, 40+, 45+,48+, 50+ en 60+. De nummers hebben iets te maken met de hoeveelheid vet. Kaas bestaat voor een groot deel uit water. Als je 100 gram kaas koopt, is 40 gram van die kaas water en blijft er dus 60 gram kaas over. Het nummer 48+ op de kaas betekent dat die 60 gram overgebleven kaas voor 48% uit vet bestaat.
Temperatuur, gaten of vet?
Als je in de supermarkt of bij de kaasboer de verschillende kazen goed bekijkt, zie je allerlei nummers staan. Er zijn kazen met 20+, 30+, 40+, 45+,48+, 50+ en 60+ erop. Al die nummers hebben dus niets te maken met de temperatuur of de hoeveelheid gaten in de kaas, maar wel met de hoeveelheid vet.
Eventjes rekenen
We geven je nog een keer de berekening. Als je 100 gram kaas koopt, is 40 gram van die kaas water. Dan blijft er dus 60 gram kaas over. Als er 48+ op de kaas staat, betekent dit dat die 60 gram overgebleven kaas voor 48% uit vet bestaat. Je moet dus nog eventjes doorrekenen: 48% van die 60 gram is 29 gram. Van de 100 gram 48+-kaas die je koopt, is dus 29 gram vet. Ingewikkeld he? Je ziet dat een beetje rekenen zelfs bij kaas eten nuttig is.
Vette kaas
De 48+-kaas is dus een van de vetste kazen die er zijn. De kaas wordt dan ook wel ‘volvet’ genoemd. Daarmee is deze kaas een van de minder gezonde kazen. Want het vet dat in kaas zit, is verzadigd vet. En dat is verkeerd vet, waar je zo weinig mogelijk van binnen moet krijgen. Maar kaas levert ook veel goede dingen, zoals calcium (kalk) voor gezonde botten. Eet daarom maar lekker kaas, maar kies liever voor een minder vette kaas, zoals 20+-kaas of 30+-kaas.