Waarom kunnen sommige mensen wel tegen pittig eten, en andere niet?

Waarom kunnen sommige mensen wel tegen pittig eten, en andere niet?

Na het eten van een pittige maaltijd, lijkt het soms wel of je helemaal in brand staat. Dat hete gevoel komt door hete pepers, zoals een chilipeper of de beruchte Madame Jeannette, waarschijnlijk de pittigste peper ooit.

Capsaïcine

In die pepers zit het stofje capsaïcine. Het stofje werkt in op de zenuwcellen in je mond. Als je zenuwen merken dat er capsaïcine in je mond zit, slaan ze alarm.

Pijnprikkels

Er worden pijnprikkels naar de hersenen gestuurd, en daardoor krijg je een heet en pijnlijk gevoel in je mond. Eigenlijk wordt je dus voor de gek gehouden door je zenuwcellen, want je mond staat niet écht in brand!

Uitgeput

Hoe meer capsaïcine er in eten zit, hoe heter de smaak. Het stofje dat pijnprikkels stuurt naar je hersenen, raakt uitgeput als je veel pittig eten eet. Daardoor stuurt hij minder pijnprikkels naar je hersenen, en voel je minder pijn.

Hoe vaker je pittig eet, hoe minder pijn het doet! Daarom strooien mensen uit landen als India en Mexico gerust nog een extra pepertje door het eten. Eet smakelijk!

Challenges