Hoe worden chips gemaakt?

Eten en drinken

Paprika, naturel of misschien houd je wel het meest van bolognese? Je hebt vast een favoriete smaak chips. Maar hoe worden chips eigenlijk gemaakt? Willem Wever weet het antwoord!

Speciale ‘chips-aardappel’

De aardappelen die je in de winkel kunt kopen, zijn niet geschikt om chips van te maken. Chips worden namelijk gemaakt van speciale aardappelrassen. Elke dag brengen vrachtwagens deze bijzondere aardappelen rechtstreeks vanaf het land of vanuit de aardappelopslag naar de chipsfabriek. Als de kwaliteit van de aardappels goed is, maakt de fabriek er chips van. 

Wassen, sorteren en schillen

Eenmaal in de fabriek worden de aardappelen gewassen en gesorteerd. Daarna gaan ze naar een grote trommel, met aan de binnenkant een fijne rasp. Door de ronddraaiende beweging van de trommel worden de aardappels geschild. Want alles met de hand schillen is natuurlijk veel te veel werk. 

Snijden en wassen

Hierna gaan de aardappelen naar een andere grote trommel, met aan de binnenkant vlijmscherpe messen. Deze snijden de aardappels in heel dunne plakjes. Net als een kaasschaaf dat met kaas doet. De aardappelplakjes gaan daarna via de lopende band naar het waterbad. Daarin wordt het zetmeel eraf gewassen, zodat de plakjes niet aan elkaar blijven zitten in de oven.

Bakken, sorteren en een smaakje

De gewassen aardappelplakjes gaan via de lopende band een enorme oven in. Na het bakken gaan de chips door een speciale sorteermachine. Deze machine heeft een camera. Die bekijkt alle chips en haalt de chips met donkere plekjes er tussenuit. Maar dan is de chips nog niet klaar! Want wat is chips zonder een smaakje? In een grote, ronddraaiende smaakstoftrommel wordt er zout, paprika of een andere smaak toegevoegd.

Inpakken en wegwezen

Nadat de chips een smaakje hebben gekregen, wordt deze met machines automatisch gewogen en ingepakt. Daarbij wordt er zuurstofvrije lucht in de zak gebracht. Hierdoor blijven de chips langer vers en knapperig. Bovendien gaan de chips door dit ‘luchtkussentje’ minder snel kapot. Uiteindelijk gaan de chips met vrachtwagens naar distributiecentra. Dit zijn bedrijven die ervoor zorgen dat de zakken chips in alle supermarkten in Nederland terechtkomen. Nu kun jij je favoriete chips kopen!

Wist je dat..

  • Tussen het moment dat de aardappel de fabriek binnenkomt en het moment dat de chips in zakken zijn verpakt slechts 20 minuten zit?
  • Zout vroeger niet tijdens het maken van de chips werd toegevoegd, maar dat er een apart zakje bij de chips zat?
  • Voor 1 kilogram chips zo’n 3 à 4 aardappels worden gebruikt? 
  • In de enorme ovens van een chipsfabriek maar liefst 2000 kg chips per uur kan worden gebakken?

Bron: PepsiCo Nederland