Waarom zijn kazen rond?

Eten en drinken
allemaal ronde kazen op een plank

Misschien heb je in de winkel of op de markt wel eens een hele kaas gezien. Zo'n hele kaas heeft een platgeslagen ronde vorm. Dat lijkt best vreemd. Van een vierkante kaas kun je natuurlijk veel makkelijker stukken snijden. Toch is die ronde vorm er niet voor niets.

Rijpen

Kaas wordt gemaakt van melk. Daar wordt stremsel en zuursel aan toegevoegd zodat de kaas gaat binden. Daarna moet de kaas rijpen. Voor jonge kaas duurt dit een paar weken. Oude kaas moet bijna een jaar rijpen!

Ronde vorm

Om kaas te laten rijpen wordt het gestolde melkmengsel (dat noemen we wrongel) in een ronde vorm gegoten. Daarna wordt de kaas opgeslagen op planken in een kaaspakhuis. Tijdens de rijping wordt langzaam het vocht uit de kaas gehaald. De kaas wordt zo eigenlijk gedroogd. Zo vormt de wrongel zich tot kaas. Dat rijpen moet zo gelijkmatig mogelijk gebeuren. De kaas wordt daarom tijdens het rijpen ook af en toe omgekeerd.

Voordelen

De kaasmakers ontdekten vroeger al dat de ronde vorm de meest ideale vorm is om de kaas te laten rijpen. Bij een vierkante kaas zouden de hoeken veel sneller uitdrogen dan het midden van de kaas. De hoeken krijgen dan een andere smaak. Bij een ronde vorm wordt het vocht op alle plekken tegelijk uit de kaas onttrokken. Daardoor krijgt de kaas de beste en meest gelijkmatige smaak en structuur.

Bron: Kaas.nl
 

Weet jij ook...
Hoe gaten in kaas komen?

Wat de 48 betekent op 48+ kaas?

Waarom geitenkaas wit is en koekaas geel?