Hoe worden sprinkles gemaakt?

Eten en drinken
Een rij met cupcakjes op een roze ondergrond met blauw glazuur en sprinkles

Je kan er koekjes en cakejes mee versieren. Ze zien er vrolijk uit op je ijsje. Maar stiekem ook lekker om zo te snoepen. We hebben het natuurlijk over sprinkles! Maar hoe worden ze gemaakt? Willem Wever zoekt het uit.

Franse uitvinding

Sprinkles werden voor het eerst gebruikt in de 18de eeuw door Franse bakkers. Ze zijn een beetje vergelijkbaar met de Nederlandse hagelslag, alleen dan gemaakt van suiker in plaats van chocolade. 

Start

Sprinkles worden gemaakt door shortening (soort vet) en andere ingrediënten op te lossen in heet water. Daarna wordt in een grote trommel poedersuiker gemengd met kleurstof. Vervolgens wordt het watermengsel toegevoegd aan de poedersuiker en net zolang gemixt totdat er een soort deeg ontstaat.

Persen

Nadat alle ingrediënten goed door elkaar zitten gaan ze naar een machine die de extruder heet. Dat klinkt heel spannend, maar eigenlijk is het gewoon een grote zeef. Het deeg wordt door kleine gaatjes geperst waardoor er allemaal lange, dunne slierten ontstaan. Deze slierten komen op een loopband terecht en gaan daarna door een droogtunnel.

Lees ook: Waarom krijg je taart als je jarig bent?

Kleine stukjes

Die slierten zijn natuurlijk veel te lang om zo op je cakeje te doen. Daarom gaan ze in een grote trommel die snel ronddraait. Dit zorgt ervoor dat de lange slierten in kleine stukjes worden verdeeld. Om te voorkomen dat de sprinkles gaan afgeven worden ze nog bedekt met een speciaal laagje, voordat ze doorgaan naar de volgende stap.

Mixen

Voordat de sprinkles worden goedgekeurd worden ze eerst nog door een zeef gehaald. Alle stukjes met het juiste formaat vallen daardoorheen. De te grote stukken blijven liggen. Dit hele proces wordt herhaald voor alle kleuren sprinkles. Uiteindelijk worden alle kleuren samengemengd in een grote ton. Daarna zijn ze klaar om verpakt en verscheept te worden!