Top tien smerigste gerechten van de wereld!

Eten en drinken
een hersenpan

Nederland staat bekend om stamppot en zijn gefrituurde snacks. Dat vinden wij heel normaal. Maar in andere landen eten ze hele andere dingen. Ook gerechten die voor ons heel vies lijken. Willem Wever heeft de gekste gerechten op een rij gezet. Eet smakelijk!

10. Schapenkop

Er zijn verschillende landen waar koppen dieren worden gegeten. In Noorwegen eten ze het vlak voor kerst vaak een schapenkop. Dat heet daar smalahove. De kop wordt eerst gedroogd of gerookt. Daarna gekookt of gestoomd. Soms laten ze zelfs de hersenen zitten. Die worden dan gewoon opgegeten. De traditie is om het oog en de oren als eerst op te eten.

9. Gefrituurde vogelspin

Veel mensen zijn bang voor spinnen. Vooral van die grote dikke met haren. Maar in het Aziatische land Cambodja zijn de mensen niet bang voor spinnen. Vogelspinnen worden daar zelfs speciaal gekweekt om ze op te eten. Ze worden in olie gebakken tot de pootjes stijf en lekker knapperig zijn. Sommige mensen eten ook het lijfje op. Daar zit wit vlees in dat een beetje op kippenvlees schijnt te lijken. 

8. Gefrituurde stierenballen

Dit zijn eigenlijk helemaal geen oesters, maar gefrituurde stierenballen! In delen van Amerika en Canada eten ze dit als lekkernij. Ze halen eerst het vel van de ballen af. Soms worden ze ook geplet. Daarna rollen ze de ballen in bloem met peper en zout. Dan mogen ze de frituur in. Als ze klaar zijn lijken ze een beetje op kipnuggets. De Amerikanen eten ze vaak als voorgerecht met een sausje.

7. Levende inktvis

Misschien heb je op vakantie in Spanje wel eens inktvisringen gegeten. Lekker gefrituurd. Maar in Korea eten ze inktvis op een hele andere manier. Daar hakken ze hem levend in stukjes. Daardoor bewegen de tentakels nog als hij op je bord ligt. Dit gerecht heet sannakji  en je krijgt het op je bord met sesam en sesamolie er overheen. Je moet heel goed kauwen, want de zuignapjes werken nog. Als hij zich vast zuigt in je keel, kan je stikken. Dus je kan hem pas doorslikken als je niks meer voelt bewegen.

6. Broodje brein

Je wordt er niet slimmer van, maar sommige mensen vinden het erg lekker: Een broodje met hersenen van een kalf. Deze worden eerst goed schoongemaakt, daarna in plakken gesneden en gebakken. Vaak krijg je ze op een hamburgerbroodje. De broodjes worden niet meer zoveel gegeten als vroeger, maar in sommige delen van Amerika kan je nog steeds een broodje brein bestellen.

5. Gevulde kameel

Amerikanen vullen tijdens de feestdagen vaak een kalkoen. Maar in sommige Arabische landen pakken ze het groter aan. Daar vullen ze een kameel om op te eten. Vaak  doen ze dit bij bruiloften met veel mensen. Om de kameel te vullen doen ze eerst rijst en gekookte eieren in een aantal kippen. De kippen gaat daarna in een lam. Dat lam gaat tot slot weer in de kameel die boven een groot vuur wordt gebraden.

4. Ossenpenis

Ossenhaas heb je misschien wel eens gegeten, maar ossenpenis waarschijnlijk niet. Dit eten ze onder andere in China. Er is daar zelfs een restaurant dat gespecialiseerd is in het klaarmaken van penissen en ballen. Je kunt de penis stomen, krokant frituren of zelfs rauw opeten! Volgens de Chinezen krijg je door het eten van ossenpenis een stralende huid.

3. Maden in je kaas

Wij Nederlanders staan bekend als de kaaskoppen. Maar deze kaas zal je liever laten staan. Casu Marzu is namelijk schapenkaas met maden er in! Op het Italiaanse eiland Sardinië laten ze een kaasvliegje in de rijpe kaas eitjes leggen. Als deze eitjes uitkomen, gaan de larfjes, de maden, de kaas opeten en poepen ze er in. En dit eten ze op, met de maden er nog in. Je moet wel uitkijken, want de maden kunnen springen!

2. Oogbal van tonijn

In Nederland eten we vooral de filet van de tonijn of tonijn uit blik. In Japan kijken ze nergens meer van op. Daar eten ze ook de oogbal! In veel Japanse supermarkten kan je een grote oogbal kopen voor minder dan een euro. Japanners koken het oog en serveren het met kruiden en sojasaus. Het schijnt een beetje naar inktvis te smaken.  

1. Bevrucht eendenei

Met een lekker gekookt eitje is niks mis. Maar Balut, zoals dit gerecht heet, is net even anders. Dit is een ei dat gekookt wordt met een ongeboren kuikentje er in. Dit wordt veel gegeten in Azië. Op de Filipijnen het liefst als het kuiken 17 dagen in het ei zit, want dan heeft het eenden-embryo nog geen vacht en snavel. In Vietnam wachten ze nog een paar dagen. Dan zijn alleen de botjes nog zacht. Omdat het illegaal is, worden deze eieren vaak ’s nachts op straat verkocht.