Waarom lust je niet alles?

Eten en drinken
spruitjes

De een is dol op bloemkool en vindt kaas super vies, terwijl de ander tot je verbazing weer enorm van spruitjes houdt! Iedereen heeft een andere voorkeur in wat hij of zij het liefste eet en wat vooral niet. Hoe kan dat eigenlijk, dat iedereen een eigen smaak heeft en andere dingen lekker vindt? Willem Wever zoekt het voor je uit. 

Biologisch verklaarbaar 
Meestal als je iets niet lekker vindt, bestaat hier wel een (bio)logische reden voor. Bijvoorbeeld als je een keer vlees hebt gegeten waarvan je heel ziek ben geworden, is het niet gek om een soort afkeer tegen dat soort vlees te hebben. 

Kinderen 
Als kind begin je eigenlijk een soort ''blanco'', ofterwijl je leert dingen eten. Je ouders bepalen (zeker de eerste jaren van je leven) wat je eet en of je het op eet. Dus als je vroeger nooit hebt geleerd champignons te eten, is de kans groot dat je het nu niet lust! Ook heeft het een beetje met je genen te maken. Vaak is in je DNA bepaald wat voor smaken je lekker vindt, bijvoorbeeld zoet, bitter of zout. 

Veranderen 
Je smaakpapillen veranderen als je ouder wordt! Dit betekent dus dat je niet heel je leven lang hetzelfde lekker, of vies hoeft te vinden. 

Doorbijten
Wil je nu toch heel graag iets leren eten wat je niet lekker vindt? Dan is de beste oplossing om gewoon even door te bijten. Hoe vaker je het eet (ondanks dat je het niet lekker vindt), hoe sneller groter de kans dat je het toch gaat lusten. Eigenlijk is het een beetje net zoals dat je koffie moet ''leren'' drinken!