Waarom eten ze in Azië met stokjes?

Eten en drinken
Willem Wever

Heel lang geleden aten we allemaal met onze handen. Maar toen mensen met vuur gingen koken, werd het pijnlijk om het hete eten met je handen vast te pakken!

Takjes

Om het eten toch beet te kunnen pakken, braken de Aziaten takjes af uit de bomen. Dat beviel zo goed, dat er speciale eetstokjes werden ontwikkeld.

Eetstokjes pakken gesneden vlees

Eten snijden

De eetstokjes werden pas echt populair toen de bevolking begon te groeien en de brandstof schaars. Om minder brandstof te hoeven gebruiken bedachten ze een slimme truc: het eten werd vooraf in stukjes gesneden. Zo werd het sneller gaar!

Liever geen mes

Met die hapklare stukjes was een mes aan tafel niet meer nodig. Daarnaast vond de oude Chinese geleerde Confucius het niet netjes om een mes op tafel te hebben. Nette mensen gebruiken geen geweld, en dus ook geen mensen, vond hij.

Meer smaak

Volgens Aziaten smaakt eten ook nog eens lekkerder met stokjes. Als je met stokjes eet, krijg je met elke hap veel zuurstof binnen, en daardoor proef je de smaken beter. Lekker slurpen dus!