waarom wordt een zuurstok een zuurstok genoemd terwijl hij eigenlijk zoet is ?

Eten en drinken
een zuurstok in een glas

Houd jij ook zo van snoepen? Misschien heb je dan wel eens een zuurstok gegeten. Best vreemd dat zo’n zoet snoepje een zuurstok heet. Hoe komt dat eigenlijk?

Handmatig snoep maken

Zo’n 100 jaar geleden is de zuurstok uitgevonden. Rondom oude suikerfabrieken ontstonden in die tijd kleine familiebedrijfjes die suiker gingen koken om er snoepgoed van te maken. Door die kleine bedrijven werd handmatig snoep en suikerwerk gemaakt in hele kleine snoepfabriekjes.

Slappe smaak

Toen waren er nog niet veel smaakstoffen, ofwel aroma’s, te koop. En als die al te vinden waren, dan waren die heel slapjes van smaak. Eigenlijk proefde je alleen maar suiker. Tegenwoordig zijn die aroma’s heel sterk van smaak. We kunnen snoep eigenlijk alle smaken geven die er maar bestaan. Maar vroeger kon dat dus nog niet.

Lees ook: Waarom is rauw vlees gevaarlijk?

Zuur

Om in die tijd toch een beetje smaak te krijgen werd er vooral veel sap van citrusvruchten gebruikt, bijvoorbeeld citroen- of sinaasappelsap. Als het sap niet goed genoeg was, werd het vervangen door wijnsteenzuur. Wijnsteenzuur en sap van citroenen en sinaasappels zijn allebei zuur van smaak. Vroeger smaakte een zuurstok dus echt zuur!

Bron: De snoepjesfabriek

Weet jij ook...

Waarom ganzen witte eieren leggen en kippen bruine en witte?

Waarom Nederlanders zo dol zijn op aardappels?