Waarom is een citroen zuur?

Eten en drinken
citroen zuur

Je trekt een vies gezicht als je in een citroen bijt... bah, zuur! Hoe komt een citroen aan die zure smaak? Willem Wever zocht het uit!

Gezonde stoffen

Een citroen is een gezonde vrucht: het bevat allemaal stoffen die goed zijn voor je lichaam. Zo bevat een citroen veel vitamine C. Dat is heel goed voor je weerstand. Je wordt door vitamine C minder snel ziek. Een andere stof in een citroen is citroenzuur. Deze stof is ook goed voor je lichaam. Het zorgt voor een betere spijsvertering. Je verteert je eten sneller, het helpt tegen een opgeblazen buik, het voorkomt verstopping in je darmen en het is goed voor je immuunsysteem. 

Citroenzuur

Citroenzuur zorgt voor de zure smaak van een citroen. Het stofje geeft de citroen de zure smaak in je mond. Citroenzuur bevindt zich niet alleen in citroenen. Het zit ook in andere citrusvruchten, exotische vruchten, bessen, enkele groenten als tomaten en sla, wijn, kaas en verschillende soorten brood. Het is zelfs een stof die ook in je eigen lichaam zit! Citroenzuur helpt namelijk ook bij de stofwisseling in je lichaam: het helpt bij de opbouw en afbraak van stoffen in je lichaam.

Handig zuurtje!

Het citroenzuur wordt voor verschillende dingen gebruikt. Het wordt gebruikt als conserveermiddel en antioxidant. Een conserveermiddel zorgt ervoor dat je eten langer kan bewaren. Een antioxidant beschermt je lichaam tegen agressieve stoffen die jouw cellen aan kunnen tasten. Citroenzuur wordt ook in ander eten gedaan, om het voedsel zuur te maken. Denk aan zure snoepjes of ijs. Citroenzuur is dus een handig stofje!

Bronnen:

-https://moniquevandervloed.nl/is-citroenzuur-en-is-schadelijk/
-https://www.voedingscentrum.nl/