Wie heeft koffie ontdekt?

Eten en drinken
Wie heeft koffie ontdekt?

Rond het jaar 850 zag een jonge geitenhoeder uit Ethiopië zijn geiten heel druk worden na het eten van een bepaalde bes. Ze begonnen te dansen en te springen, er moest dus iets bijzonders zijn aan die bessen!

Monniken

De bessen werden kort daarna geproeft door Monniken uit de buurt. Ze vonden de bessen niet lekker en gooide ze in het vuur, maar daar kwam een lekkere geur vanaf! Dit was de geur van koffie. Toen de bessen verbrand en dus geroosterd waren, deden de monikken ze in kokend water en besloten het op te drinken. Dit was het eerste kopje koffie!

Cafeïne

Ze merkten dat ze zich minder snel vermoeid voelde, dit kwam natuurlijk door de cafeïne die in koffie zit.

Handelen

Dit was natuurlijk een goed product voor op de markt! Arabische handelslieden namen de koffieplant mee naar Jemen. Hier begonnen ze met het telen van koffie. Zeelieden en Pelgrims kwamen naar Jemen om koffie te drinken en koffiebonen mee naar huis te nemen.

Pieter van den Broecke

De Nederlandse Pieter van den Broecke smokkelde in 1614 met de VOC een koffieplant mee naar Amsterdam. Kort daarna werd er in Indië een koffieplantage aangelegd om koffie te telen, hierdoor werd Nederland het wereldcentrum van de koffiehandel. Tot op de dag van vandaag is koffie een populaire drank.