Hoe komen de gaten in de kaas?

Eten en drinken

Het zijn de melkzuurbacterieën in de kaas die voor de gaten zorgen (zij laten een soort scheetjes in de kaas). Ewout neemt Joshua mee naar een kaasboerderij. Boer Gert laat zien hoe kaas gemaakt wordt en hoe de gaten erin komen.

Zwaar

Kaas wordt gemaakt van melk. Van 10 liter melk wordt één kilo kaas gemaakt. Een koe geeft 27 liter melk op een dag. Je moet wel sterk zijn om kaas te kunnen maken, want het is een zware klus.

Lees ook: Hoe wordt een milkshake gemaakt?

Kaas maken gaat als volgt: In een hele grote pan zit heel veel melk. Bij de melk gaat stremsel om de melk te laten binden. En er gaan zuurstofbacterieën bij om de suiker in melk om te zetten in melkzuur. Het zijn ook deze bacterieën die uiteindelijk voor de gaten in de kaas zorgen (ze laten namelijk scheetjes in de kaas).

Kaasvorm

De melk is inmiddels wrongel geworden. Van de wrongel wordt de wei afgetapt (dat is het waterige gedeelte van de melk). Dan gaat de wrongel in een emmer en krijgt hij de vorm van een kaas. Pff, zware klus! Daarna wordt de kaas gepekeld en krijgt hij een coating. Tenslotte moet de kaas rijpen.

Weet jij ook...

Hoe je de datum van een pak melk kunt uitreken?

Waarom er geen varkensmelk is?