Naar vraag & antwoord

Waarom word je van chocolade zo vrolijk? Eten en drinken

Bekijk antwoord
Waarom word je van chocolade zo vrolijk?

Marjan Vanderwal stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Als je chocola eet, komt 'endorfine' in je hersenen vrij. Endorfine is een stof die door je lichaam gemaakt wordt, die voor een blij en gelukkig gevoel zorgt.

Bepaalde stoffen die in chocola zitten zorgen ervoor dat de endorfine wordt aangemaakt. maar niet alleen. Ook het feit dat chocola zo fijn gaat smelten zodra het in je mond terechtkomt. Dat is blijkbaar een ervaring die je lichaam prettig vindt. Want het gevoel dat chocola je geeft, geeft op zijn beurt seintje aan je hersenen om endorfine aan te maken.

Endorfine komen sowieso vrij bij het eten van suiker en vetten. Daarom zou je een zo'n zelfde effect merken bij het eten van ijs en koek.
Het effect van chocola is vooral heel duidelijk omdat de bruine reepjes voor bijna de helft uit vet en voor een groot deel uit suiker bestaan. Het is dus niet zo gek dat het eten van je lievelingsreep je vrolijk maken: er komen gewoon heel veel endorfine vrij.

Maar er is meer. Als kind krijg je vaak chocola als je lief bent geweest of als het feest is. Bij het eten van chocola als je bijvoorbeeld een beetje verdrietig bent, komt vanzelf de herinnering naar boven aan die leuke momenten, waardoor je toch weer vrolijk wordt.

Marjan Vanderwal stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!