Waarom word je van chocolade zo vrolijk?

Waarom word je van chocolade zo vrolijk?
Chocolade cakepop met gouden en zilveren spikkels

Merk je wel eens dat je wat vrolijker wordt als je chocola eet?

Endorfine

Als je chocola eet, komt 'endorfine' in je hersenen vrij. Endorfine is een stof die door je lichaam gemaakt wordt, die voor een blij en gelukkig gevoel zorgt. Bepaalde stoffen die in chocola zitten zorgen ervoor dat de endorfine wordt aangemaakt.

Smelten

Niet alleen de endorfine zorgt ervoor dat je je vrolijker voelt. Ook het feit dat chocola smelt in je mond helpt daarbij. Je lichaam vindt dit een fijn gevoel, en geeft daarbij een seintje naar de hersenen dat er endorfine aangemaakt moet worden. 

Gesmolten chocolade

IJs en koekjes

Endorfine komt sowieso vrij bij het eten van suiker en vetten. Daarom zou je een zo'n zelfde effect merken bij het eten van ijs en koek. Het effect van chocola is vooral heel duidelijk omdat de bruine reepjes voor bijna de helft uit vet en voor een groot deel uit suiker bestaan. Het is dus niet zo gek dat het eten van je lievelingsreep je vrolijk maken: er komen gewoon heel veel endorfine vrij.

Goed gedrag

Dat is nog niet alles. Als kind krijg je vaak chocola als je lief bent geweest of als het feest is. Bij het eten van chocola als je bijvoorbeeld een beetje verdrietig bent, komt vanzelf de herinnering naar boven aan die leuke momenten, waardoor je toch weer vrolijk wordt.

Rate this article

  • love 12% love
  • lol 30% lol
  • omg 30% omg
  • pff 27% pff
site-footer-logo