Hoe wordt chocolade gemaakt?

Eten en drinken
Gebroken chocolade

Cacao

Als eerste heb je cacao nodig. Cacao komt van de cacaoboom die onder andere in Zuid-Amerika en Afrika groeit. In iedere vrucht van deze boom zitten 30 tot 40 zaden, dit zijn de cacaobonen. De cacaobonen worden geplukt en bedekt met bananenbladeren en in de zon gelegd. Door de hitte gaan de bonen gisten. De bonen worden nu donkerbruin en krijgen een cacaosmaak.

Een chocoladekoekje druipt van de chocola

Cake en boter

Om er nu chocola van te maken worden de bonen gemalen en geroosterd en wordt de schil verwijderd. Wat er dan overblijft noem je cacaomassa. Een deel van de cacaomassa wordt vervolgens geperst. Hierdoor ontstaat een cacaocake en cacaoboter. De cacaoboter wordt daarna toegevoegd aan het andere deel van de cacaomassa. Aan dit mengsel wordt suiker en melkpoeder toegevoegd. En dan heb je chocolade!

De chocolade wordt in een vorm gegoten en er komt een mooi papiertje omheen. Dan gaat alles de koelkamer in om af te koelen.

Chocospreekwoord

Ken je het spreekwoord ‘daar kan ik geen chocola van maken’? Dat betekent dat je er niets van snapt!