Krijg je van chocola echt pukkeltjes?

Het menselijk lichaam
WillemWever_chocolade

De meeste mensen zijn gek op chocola, maar soms zeggen mensen dat je er pukkeltjes of puistjes van zou krijgen. Is dat waar?

Talg

Pukkeltjes of puistjes ontstaan door een ontsteking van talgzakjes. Deze talgzakjes zitten in de huid en maken een mengsel van vettige stoffen (talg of huidsmeer) aan, die ze boven op de huid afgeven. Deze talg houdt de huid soepel en beschermt het tegen bijvoorbeeld uitdroging. Wanneer de uitgang van een talgzakje verstopt raakt doordat er bijvoorbeeld meer talg wordt gemaakt dan eruit kan, kan dit talgzakje gaan ontsteken en ontstaat er een puistje.

Vet

Omdat in chocolade, net als in talg, veel vet zit wordt er vaak gedacht dat het eten van chocolade (maar ook andere vette dingen als friet en chips) leidt tot meer talg en zo tot puistjes. Hoewel niet iedereen het hiermee eens is, lijkt dit een fabeltje. Men heeft nooit kunnen aantonen dat je door het eten van chocolade echt puistjes krijgt.

Gevoelig

Toch merken sommige kinderen wel heel duidelijk dat ze van chocolade (of iets anders) puistjes krijgen. Zij zijn hiervoor waarschijnlijk meer gevoelig. Of dat bij jou ook zo is kan je heel makkelijk testen door een paar weken geen chocolade te eten. Verdwijnen de pukkeltjes dan probeer je weer een keer een chocolade-reep, komen de pukkeltjes terug dan ben jij ook gevoelig en kunnen bij jou puistjes wel erger worden door chocolade.

Wil je meer weten over chochola? Lees ook:

Hoe maak je een chocoladekunstwerk?

Waarom word je van cholola zo vrolijk?