Waarom kan je schimmelkaas wel eten maar andere beschimmelde dingen niet

Eten en drinken
blauwe kaas op een plateau

Er zijn een heleboel verschillende schimmels. Er zijn soorten die gifstoffen maken waar je ziek van kunt worden (de slechte schimmel). Er zijn ook soorten die dit niet doen (de goede schimmel).

Kleine plantjes

Schimmels zijn hele kleine plantjes, die je niet altijd kunt zien. Schimmels kunnen, net als bacteriën, overal leven, bijvoorbeeld in de grond, op bomen maar ook in je eten. Er zijn een heleboel verschillende schimmels. Er zijn soorten die gifstoffen maken waar je ziek van kunt worden (de slechte schimmel). Er zijn ook soorten die dit niet doen (de goede schimmel).

Lees ook: Hoe weten ze de houdbaarheidsdatum van eten?

Schimmelkaas

Bij het maken van schimmelkaas, zoals Brie en Camembert, voegt men een goede schimmel toe. Deze zorgt ervoor dat de kaas een bijzondere smaak krijgt. Veel mensen vinden dit lekker. Komt er schimmel op voedsel dat te lang wordt bewaard, dan weet je niet zeker of de schimmel goed of slecht is. Daarom kun je beschimmeld eten maar beter weggooien. Anders word je misschien ziek. Alleen bij kaas mag je het stukje waar schimmel op zit wegsnijden. De rest kun je dan gewoon eten.

Weet jij dat...

Je ziek kan worden als je brood met schimmel opeet?

Overal in de lucht schimmelsporen zijn?