Hoe weten ze de houdbaarheidsdatum?

Eten en drinken
schimmel

Houdbaarheidsdatum
Als ergens schimmel op zit is het waarschijnlijk niet slim om het nog op te eten. Maar of iets bedorven is, zie je niet altijd. Daarom staat op de meeste producten een houdbaarheidsdatum.

Schimmels
Bederf wordt veroorzaakt door schimmels en bacteriën. Ze zitten overal en hebben alleen voedsel en water nodig om te groeien. Om te testen hoe lang eten goed blijft, voegen onderzoekers zelf bacteriën en schimmels toe. Ze kijken dan hoe lang het allemaal goed blijft bij verschillende temperaturen. Er wordt bijvoorbeeld een bepaald soort schimmel toegevoegd aan kaas om te onderzoeken hoe snel de schimmel de kaas aantast.

Lees ook: Hoe ontstaat een schimmel?

Testen
Twee bakjes met kaas worden buiten de koelkast bewaard en twee in de koelkast. Aan twee bakjes kaas voegt men ook conserveringsmiddel toe. Dat is een stof die de groei van de bacteriën en schimmels afremt. Na een bepaalde tijd kun je het verschil zien tussen de verschillend bewaarde bakjes.

Meten
Schimmels zijn dus zichtbaar wanneer die ontstaan, maar bacteriën niet. Als een product onderzocht wordt op de groei van bacteriën, moet men eerst weten hoeveel bacteriën er toegevoegd worden om te meten hoeveel erbij gegroeid zijn.

Weet jij ook...

Dat je plekjes schimmel (bijvoorbeeld in huis) kan verwijderen met tandpasta?

Waarom we schimmelkaas kunnen eten?