Naar vraag & antwoord

Waarom is het goed om als het warm weer is thee te drinken? Eten en drinken

Bekijk antwoord
Waarom is het goed om als het warm weer is thee te drinken?
Waarom is het goed om als het warm weer is thee te drinken?

Nikki Haasjes stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Als het warm weer is ben je snel geneigd om een glas ijskoud water te drinken. Klinkt heel logisch, maar waarom wordt er dan weleens gezegd dat het beter is om hete thee te drinken bij warm weer?

Thermostaat
Het zou beter zijn om hete thee te drinken, omdat de hitte van de thee voor een tijdelijke verhoging van je lichaamstemperatuur zou zorgen. Vervolgens reageert je lichaam daarop door je ‘thermostaat’ lager te zetten, waardoor je lichaam dus afkoelt. En andersom zou dit betekenen dat je lichaam door het drinken van ijskoud water voor korte tijd afkoelt, maar dat je temperatuur uiteindelijk stijgt waardoor je het extra warm krijgt.

Waar of niet waar?!
In theorie klopt dit verhaal over je thermostaat, maar feitelijk zou je heel veel ijswater of heel erg veel hete thee moeten drinken wil je ervoor zorgen dat je thermostaat je lichaamstemperatuur laat dalen of stijgen. Bij een enkel glas water met ijsblokjes of een enkel glas thee is er namelijk bijna geen effect!

Voldoende vocht
Bij warm weer is het daarom veel belangrijker om voldoende vocht binnen te krijgen, dan om bezig te zijn met de temperatuur van het drinken. Vaak zweet je op dat soort dagen namelijk iets meer dan normaal en verlies je dus meer vocht. Zorg dus dat je genoeg drinkt! Een kind van 12 jaar moet bijvoorbeeld dagelijks 1 tot 1,5 liter vocht binnenkrijgen.

Wist je dat…
...Als je dorst krijgt je eigenlijk in de tijd daarvoor te weinig gedronken hebt?
...Je lichaam langer zonder eten kan dan zonder drinken? 
... Het lichaam van een baby voor ongeveer 75% uit water bestaat?

Bron: Roy van der Ploeg, Het Voedingscentrum

Nikki Haasjes stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Challenges