Waarom zijn koffie bonen alleen niet lekker maar als koffie wel?

Eten en drinken
Een kopje zwarte koffie met een paar koffiebonen ernaast

Ouders vinden een kopje koffie vaak erg lekker! Maar als je een koffieboon proeft, is dat echt niet lekker! Hoe kan dat?

Te sterk

Koffiebonen zijn hard en de smaak is veel te sterk. Koffiebonen laat je dus liever links liggen. In de koffiebonen zitten wel veel geur- en smaakstoffen. De koffiebonen worden eerst gemalen. Van de gemalen koffie en water zet je koffie, dus al die heerlijke geur- en smaakstoffen komen zo wel in je koffie terecht.

Smaken verschillen

De bittere eiwitten uit de gebrande koffie blijven in het filter achter. Niet iedereen vindt koffie trouwens lekker, want smaken verschillen nou eenmaal.

Cafeïne

Koffie zonder suiker en melk bevat geen calorieën. Koffie bevat het oppeppende middel cafeïne. Als je te veel cafeïne binnenkrijgt, kun je onrustig worden, gaan beven of duizelig worden. Als je er gevoelig voor bent, kun je beter niet meer dan vijf kopjes op een dag drinken.

Niet stoer

Ook energiedrankjes kunnen veel cafeïne (en calorieën) bevatten, daar te veel van drinken is dus niet stoer. Wist je trouwens dat je helemaal geen extra energie krijgt van energiedrankjes?