Hoe wordt gelatine gemaakt en waarom zit dit in snoep?
Jammie, snoepjes! In veel van die heerlijke snoepjes zit gelatine. Maar hoe maak je gelatine eigenlijk?
BAH
Gelatine wordt gebruikt om de snoepjes er mooi uit te laten zien. Niet schrikken, maar die gelatine wordt vooral gemaakt van varkenshuiden en van de botten van varkens en koeien... Die worden in de fabriek allemaal goed gecontroleerd en vervolgens wordt er van alles met de huiden en/of botten gedaan om gelatine te maken.
Gelatine maken
Maar hoe wordt die gelatine gemaakt? De huiden en/of botten worden goed schoongemaakt en in kleine stukjes gehakt. Daarna gaan de stukjes in een bad heet water. Dit zorgt ervoor dat er allerlei stoffen oplossen. Wat overblijft zijn eiwitten. Deze worden onder andere gekookt onder hoge druk. Zo krijg je een stroperig goedje, vloeibare gelatine.
Gelatine is dus een eiwit, maar wel een soort eiwit die niet zo belangrijk is voor je lichaam. Vaak wordt het goedje daarna in een vorm gegoten. Daar worden dan dunne plakjes van gesneden. Dit zijn de gelatineblaadjes die je ook gewoon in de supermarkt kunt kopen. Soms worden er geen blaadjes van gemaakt, maar gelatinepoeder.
Gelatine wordt in snoepjes zoals winegums verwerkt om ervoor te zorgen dat de snoepjes taai zijn. En pudding krijgt er een mooie vorm van. Zonder gelatine zou het een papje blijven.