Wanneer komt er een medicijn tegen corona?

Vaccin

Vaccin

Momenteel overlijden er helaas zwakke en zieke mensen aan corona. Als je jong en fit bent kan het corona virus aanvoelen als een griepje, maar ouderen hebben er vaak veel meer last van. Het aantal doden is schrikbarend en wereldwijd zijn wetenschappers hard aan het werk om een vaccin te maken. Een vaccin is een middeltje wat je kan helpen immuun te worden voor een ziekte, zonder hier ziek van te worden. Als je een vaccin krijgt, wordt er eigenlijk een klein beetje van een bepaald virus of bacterie in je lichaam gebracht. De virus of bacterie in een vaccin is dood, zwak of heel erg weinig. Dit zorgt ervoor dat je niet meer zo heel ziek wordt, maar je lichaam wel antstistoffen aan gaat maken. Het is dus belangrijk dat dat vaccin er komt, want dat kan voorkomen dat oude en zwakke mensen het virus COVID-19 nog krijgen. 

Waarom duurt het zo lang? 

Een vaccin maken kan minstens een jaar duren. Dit komt omdat het virus eerst moet worden verzwakt voor het vaccin, dit kan maanden duren. Vervolgens moet het op een proefdier worden getest dat hiervoor geschikt is. Daarna moet het worden getest op een proefdier dat lijkt op de mens, ook dit kost weer heel veel tijd. Als dit gelukt is moet er een tijd worden gekeken of de dieren ook echt immuun zijn voor het virus en of dit zo blijft. Als je immuun voor een ziekte bent, kun je die ziekte niet krijgen.

Verder is het belangrijk dat het vaccin veilig en gezond is. Er moeten natuurlijk geen andere negatieve resultaten komen van het vaccin. Tot slot moet het mogelijk zijn om het vaccin te produceren in grote hoeveelheid in laboratoria. Het is namelijk wereldwijd nodig. Dit proces kan dus soms wel 2 jaar duren. De schatting tot er een vaccin tegen corona komt ligt nu op ongeveer 1 tot 2 jaar.