Dit moet je weten over de Formule 1

Sport
Tim en Edson als Formule 1-coureur

In de deze video van Willem Wever gaan Tim en Edson de strijd met elkaar aan. Wie van de twee kan het best met een auto omgaan? Om als snelst over de finish te komen, moet je over een aantal vaardigheden beschikken. Tim & Edson schakelen de hulp in van Tom Coronel. Hij is zelf autocoureur en weet als geen ander veel te vertellen over deze sport.

Nekspieren

Formule 1-coureurs hebben genoeg spierkracht nodig. Vooral de been- en armspieren moeten de vele pedaal- en stuurbewegingen aankunnen. De spieren mogen niet vermoeid raken. Het is daarom van belang om naar de sportschool te gaan. De belangrijkste spiergroep die de coureurs trainen, zijn de nek- en schouderspieren. De nek is belangrijk, omdat de nek de meeste klappen opvangt. Dit komt doordat het hoofd het enige lichaamsdeel is dat buiten de auto uitsteekt en verpakt zit.

Speelgoed racewagen

G-krachten

Bij het versnellen en afremmen van de auto heb je te maken met forse G-krachten. Vooral in de bochten voel je de kracht het best (dit komt ook voor tijdens een achtbaanritje). Deze krachten ontstaan door scherpe bochten en door de verandering van snelheid. Hierdoor rust een zware kracht op je. Wanneer je de 5 G aanvoelt, voelt het alsof je lichaam 5 keer zo zwaar is geworden. Als je hoofd en niet te vergeten de helm 5 keer zo zwaar wordt, krijgen je nekspieren flink wat te verduren.

Trainen

Je nekspieren moeten daarom behoorlijk getraind worden. Dit kan met een oefening waarbij je een elastieken band op je hoofd zet. Vervolgens trekt je trainer aan het elastiek en laat je trainer je de weerstand voelen die je hoofd tijdens een race zou kunnen aanvoelen. De bedoeling is dat je hierdoor je nek traint. Je moet namelijk proberen om met je lichaam rechtop te blijven zitten. Verder is je conditie ook een belangrijk pluspunt, want een race kent weinig rustmomenten.

Snelle reflexen

Je moet tijdens een race in fracties van seconden allerlei beslissingen nemen over remmen, gas geven, wanneer je gaat inhalen en noem maar op. Autocoureurs trainen daarom ook vaak hun mentale gesteldheid. Vooral de oog-handcoördinatie is van groot belang. Tijdens een race zie je namelijk een hoop gebeuren met je ogen. De informatie die je ogen verwerken, moeten meteen worden uitgevoerd door de handen aan het stuur. Het draait dus niet alleen maar om het geven van gas! Als autocoureur moet je fysiek en mentaal fit zijn. Zou jij ooit in een echte raceauto willen rijden?