Wat is honkbal?

Sport
Honkbalveld tijdens een wedstrijd in de avonduren

Honkbal is een bal- en teamsport die vooral wordt gespeeld in Amerika. Het is daar zelfs zo populair dat het ook wel America’s Favorite Pastime wordt genoemd. Oftewel Amerika’s Favoriete Tijdverdrijf. In Nederland is de sport wat minder populair. Ongeveer 30.000 mensen in Nederland spelen honkbal.

Spelregels 

Honkbal wordt gespeeld op een driehoekig veld met vier honken. Twee teams met elk negen spelers, strijden tegen elkaar. Het verdedigende team staat in het veld. Het aanvallende team is aan slag. Het doel van het aanvallende team is om alle vier de honken te passeren. Lukt ze dat, dan scoren ze een punt. Het doel van het verdedigende team is om de bal zo snel mogelijk terug naar de thuisplaat (vierde honk) te krijgen. Zo kunnen ze voorkomen dat het aanvallende team punten scoort. 

Spelers

Een honkbalteam bestaat uit negen spelers. Een werper (pitcher), een achtervanger, vier infielders (de spelers die bij een honk staan) en drie buitenvelders (de spelers die buiten de honken staan). Een selectie bestaat uit maximaal 24 spelers. Tijdens een wedstrijd mag er gewoon gewisseld worden. Een honkbalteam heeft vaak meerdere coaches, elk met een eigen specialisatie.

Lees ook: Wat betekenen de handgebaren van de coach bij een honkbalwedstrijd?

Innings

Een honkbalwedstrijd bestaat uit negen innings, en elke inning bestaat uit twee helften. In de eerste helft staat het ene team in het veld en is de ander aan slag. In de tweede helft wisselen de teams van plaats. De eerste helft is voorbij als het aanvallende drie keer een uit  haalt.

Een uit is op verschillende manieren te scoren. Een voorbeeld is als de slagman de bal wegslaat en het verdedigende team de bal in een keer vangt. Maar ook als hij drie keer met de knuppel zwaait (slag) zonder de bal te raken is hij uit. Ook de spelers in het veld kunnen nog een uit verdienen. Bijvoorbeeld als ze worden afgetikt of als een honk wordt uitgebrand. Dat wil zeggen dat de bal eerder op een honk is dan de speler.