Waarom is damesvoetbal populair?

Sport
voetbal dames

Tegenwoordig zie je niet alleen mannenvoetbal op televisie, vrouwenvoetbal wordt steeds populairder. Maar hoe komt dat?

Kans
In 1991 werd voor het eerst een Wereldkampioenschap voor vrouwenvoetbal gehouden in China. Maar pas in 2015 deden de Nederlandse vrouwen hieraan mee, zonder succes. Twee jaar later was het raak. Ze wonnen het Europees Kampioenschap! Hier keken vijf miljoen mensen naar. Dit jaar maken ze kans om in 2019 op het WK te staan.

Lieke Martens
Sinds 2017 is het Nederlandse damesvoetbalteam erg bekend geworden, vooral door de winst op het EK in eigen land. De dames wonnen deze finale met 4-2 tegen Denemarken. Speelster Lieke Martens maakte de 2-1 in deze wedstrijd en ze werd door de UEFA uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi.

Succes
Voor de finale waren de dames al bekend. Ze wonnen iedere wedstrijd op het WK. Doordat het Nederlands mannenteam zich niet eens had geplaatst voor het WK in 2016, werd het succes van de vrouwen nog groter.

Sterk team
De zogeheten Oranjeleeuwinnen zijn niet alleen bekend in Nederland. Verschillende landen valt het op dat Nederland een sterk team vormt. Het team bestaat niet alleen uit het elftal, maar ook uit de coaches en de trainers. 

Uitleg plaatsing WK
Kwalificatie staat voor voorronde. De kwalificatiewedstrijden zijn dus de wedstrijden om te beslissen of een land mee mag doen aan het Wereldkampioenschap (WK) damesvoetbal.

Poule
De kwalificatie bestaat uit een poule. Dat houdt in dat ieder land in een groep met vier andere landen zit. In totaal zijn er zeven poules met ieder vijf landen. Alleen het eerste land in elke poule gaat door naar het WK. Er doen dus 35 landen mee aan de kwalificatie. Frankrijk heeft zich automatisch geplaatst hiervoor, omdat het toernooi daar wordt gehouden in 2019.