Waarom worden spaceshuttles in Amerika gelanceerd, en niet in Nederland?

De aarde
Willem Wever

Een van de bijzonderste plekken waar Willem Wever ooit kwam, was bij de lancering van een spaceshuttle bij Cape Canaveral Air Force Station. Maar waarom moesten we voor een lancering helemaal naar Amerika, en gebeurt dit niet gewoon in Nederland?

Bij de evenaar

Alle Amerikaanse raketten zijn in het Amerikaanse Florida gelanceerd. Dat komt door de draaiing van de aarde. Die draait van west naar oost, waarbij het op de evenaar het hardst draait. Dat komt omdat de aarde daar het breedst is.

Extra vaart

Aan de evenaar draait de aarde maar liefst 2000 kilometer per uur. Hoe dichter je bij de evenaar vertrekt als spaceshuttle, hoe meer vaart je dus cadeau krijgt bij het opstijgen. Daarom vliegt een shuttle bij het opstijgen mee met de draaiing van de aarde.

Stuwkracht

Om omhoog te komen, heeft de spaceshuttle maar liefst 3 miljoen kilo stuwkracht. Vandaar dat de lancering van een spaceshuttle onwijs veel licht geeft en heel heet is! Om te zien hoe dat eruit ziet, bekijk dan de video. Daar ziet Jochem van Gelder een echte lancering van een spaceshuttle!