Hoe komt het dat roken slecht voor je is?

Het menselijk lichaam
sigaretten

We weten dat roken niet goed voor je is. Maar wat is er dan zo slecht aan? Dit komt door de verschillende stoffen die in een sigaret zitten. Van de ongeveer 4.000 (vierduizend!) stoffen kun je kanker krijgen.

Schadelijk voor je lichaam

Roken is voor bijna alle organen en functies van je lichaam schadelijk: longen, hart, bloedvaten, hersens, huid, en nog veel meer. Gemiddeld gaan rokers ook 10 tot 15 jaar eerder dood, en zijn ze veel vaker en langer ziek.

Nicotine

In sigaretten zit ook een stofje genaamd nicotine, wat heel erg verslavend werkt. Na een paar sigaretten kan de roker vaak niet meer zonder. Heel veel mensen die roken hebben daarom ontzettend veel moeite om er mee te stoppen, want hun hersens hebben die nicotine nodig.

Door te blijven roken krijgt diegene elke keer alle ziekmakende stoffen binnen. En dat is natuurlijk niet goed!

Onbekend

Wist je dat we vroeger helemaal niet doorhadden hoe slecht roken eigenlijk is? Pas aan het einde van 1980 leerden veel mensen dat roken niet goed voor je is, maar toen was het al heel populair en was iedereen eraan gewend.

Regels

Zelfs toen bekend werd hoe slecht roken voor je is, bleven mensen sigaretten kopen. Sigarettenfabrieken werden daar erg rijk van. En dat is goed voor de economie! Daarom kwamen er toen geen regels tegen de sigaretten.

Tegenwoordig zie je dat wel steeds meer. Heb je de reclames al gezien tegen roken bij het voetbalveld? Die proberen om jou minder op te laten groeien in de buurt van sigaretten. En dat is maar goed ook, met al die slechte stofjes! Wil je meer weten over roken?

Bekijk dan www.rokeninfo.nl. Ook het LongFonds kan je veel vertellen over de slechte stoffen in sigaretten.