Waarom heb je een dikke en een dunne darm?
Als je eten in je mond stopt, gaat het via je slokdarm naar je maag en daarna door naar je darmen. Dat hele proces heet de spijsvertering en kan 24 tot 48 uur duren! In dat proces gaat het eten ook door je dikke en dunne darm, maar wat doen die precies? Willem Wever weet het!
Kauwen
Met je mond kauw je je voedsel fijn, door het te mengen met je speeksel. Naast dat het je mond vochtig houdt, bevat speeksel ook spijsverteingsenzymen. Dit helpt bij het verteren van het voedsel. Daarom is het ook belangrijk dat je goed kauwt! Zo kunnen de enzymen beter hun werk doen.
Transport
Nadat je je voedsel goed gekauwd hebt, wordt het doorgestuurd naar je slokdarm. Aan het uiteinde van de slokdarm zit een sluitspier. Die zorgt ervoor dat eten wel je maag in kan, maar niet eruit. In je maag wordt het eten vermengd met maagsap. Dit goedje is erg zuur, en doodt bacteriën en zorgt ervoor dat het voedsel afbreekt. Je maag beschermt zichzelf tegen het maagsap door een laag slijmvlies.
Dunne darm
Na de maag komt je eten terrecht in de dunne darm. In de dunne darm worden spijsverteringssappen uit de alvleesklier en galblaas toegeoevgd. Deze stofjes zorgen ervoor dat je eten nog verder wordt afgebroken. De voedsingstoffen worden via de darmwand opgenomen in je bloed. Je dunne darm is niet glad, maar zit vol met plooien en gekke uitsteeksels (darmvlokken). Je dunne darm kan wel zes meter lang worden!
Dikke darm en endeldarm
De dikke darm ontrekt vocht en zout aan de brei die de dunne darm doorstuurt. Vanuit de dikke darm gaat je eten (nu ontlasting) door naar de endeldarm. Daar blijft het zitten totdat de endeldarm vol zit. Wanneer dat gebeurd, is het tijd voor een bezoekje aan de wc!