Wat is het verschil tussen groente en fruit?
Groente en fruit zijn super gezond voor je. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? Dat is een lastige vraag. Maar Willem Wever weet het antwoord!
Wel of geen vrucht?
Meestal wordt gekeken naar welk deel van een plant iets is. Fruit is altijd de vrucht van een plant, zoals een aardbei. De groente die je eet kan ook een ander deel zijn, bijvoorbeeld de wortel, knol, stengel of het blad. Denk aan een blaadje spinazie of een stengel bleekselderij. Maar, tomaten en komkommers zijn ook vruchten, maar die noemen we weer groente. Dat zijn dus uitzonderingen op deze regel.
Kun je het rauw eten?
Er is nog een verschil tussen fruit en groente. Heb jij ooit een ongekookte sperzieboon of doperwt geprobeerd? Fruit kan je altijd rauw eten, maar groente niet altijd.
Verschillende stofjes
Voedingsdeskundigen, een soort eetgeleerden, kijken ook naar wat er in je lichaam gebeurt als je iets opeet. Zij zien kleine verschillen in de gezonde stofjes die in groente en fruit zitten. Daarom vinden zij dat je bijvoorbeeld niet alleen maar bananen en aardbeien moet kiezen, maar ook broccoli of andere groente.
Hoe je het ook bekijkt, groente en fruit lijken veel op elkaar. Ze zijn allebei erg gezond. Er zitten vitamines, vezels, mineralen en andere gezonde stofjes in. Die helpen je om fit te blijven en beschermen tegen bepaalde ziektes. Door veel verschillende soorten groente en fruit te eten, weet je zeker dat je al die goede dingen binnen krijgt.