Is een olijf groente of fruit?
Is een olijf groente of fruit?

Mees VanDiemen stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Een olijf is de vrucht van een olijfboom. Maar is het dan een groente of een fruit?

20 verschillende soorten

Olijfbomen groeien veel rond het Middellandse Zeegebied (Italië, Griekenland en Spanje). Er zijn ruim 20 verschillende olijvensoorten, ze zijn vaak groen of zwart. In Nederland groeien geen olijfbomen, omdat hier de zomers te kort zijn. Wel worden olijfbomen hier als sierplant gehouden.

Niet helemaal duidelijk

De scheidslijn tussen wat nu een fruitsoort is en wat een groentesoort, is niet altijd even duidelijk. Bij fruit denken we vaak aan zoete vruchten (appels, sinaasappelen, kiwi's, bananen, kersen, manderijnen). Fruit is de verzamelnaam voor suikerhoudende eetbare vruchten. Een vrucht is het eetbare deel van een plant dat de zaden bevat. Groente is de verzamelnaam voor alle andere eetbare delen van planten.

Lees ook: Waarom is fruit zo gezond?

Wat is het nu?

Maar wat is nu de olijf? Het is een vrucht met een pit. Is het daarom fruit? Maar de vrucht is niet zoet (suikerhoudend). Zou het dan toch een groente zijn?

Steenvrucht

Volgens het Voedingscentrum is de olijf een steenvrucht en behoort daarom tot de groentes (net als de tomaat). Niet alleen bij de olijf is het moeilijk om te bepalen welk soort het is. Een tomaat zou eigenlijk ook fruit kunnen zijn met al zijn pitjes. En de banaan een groente, want die heeft geen pit. Best verwarrend allemaal!

Weet jij ook...

Wat het effect van veel snoep op je lichaam is?

Waarom je plas raar ruikt na het eten van asperges?

 

Mees VanDiemen stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Challenges