Is een olijf groente of fruit?

Is een olijf groente of fruit?
Olijven

Een olijf is de vrucht van een olijfboom. Maar is het dan een groente of een fruit?

20 verschillende soorten

Olijfbomen groeien veel rond het Middellandse Zeegebied (Italiƫ, Griekenland en Spanje). Er zijn ruim 20 verschillende olijvensoorten, ze zijn vaak groen of zwart. In Nederland groeien geen olijfbomen, omdat hier de zomers te kort zijn. Wel worden olijfbomen hier als sierplant gehouden.

Niet helemaal duidelijk

De scheidslijn tussen wat nu een fruitsoort is en wat een groentesoort, is niet altijd even duidelijk. Bij fruit denken we vaak aan zoete vruchten (appels, sinaasappelen, kiwi's, bananen, kersen, manderijnen). Fruit is de verzamelnaam voor suikerhoudende eetbare vruchten. Een vrucht is het eetbare deel van een plant dat de zaden bevat. Groente is de verzamelnaam voor alle andere eetbare delen van planten.

gevulde groene olijven

Wat is het nu?

Maar wat is nu de olijf? Het is een vrucht met een pit. Is het daarom fruit? Maar de vrucht is niet zoet (suikerhoudend). Zou het dan toch een groente zijn?

Steenvrucht

Volgens het Voedingscentrum is de olijf een steenvrucht en behoort daarom tot de groentes (net als de tomaat). Niet alleen bij de olijf is het moeilijk om te bepalen welk soort het is. Een tomaat zou eigenlijk ook fruit kunnen zijn met al zijn pitjes. En de banaan een groente, want die heeft geen pit. Best verwarrend allemaal!

Rate this article

  • love 26% love
  • lol 17% lol
  • omg 13% omg
  • pff 43% pff
site-footer-logo