Waarom zijn bananen krom?

Eten en drinken
Bananen

Het is een van de meest gestelde vragen aan Willem Wever: Waarom zijn bananen krom? Gelukkig weet Willem Wever het antwoord!

Bananenplant

Bananen groeien aan een bananenplant. De bananenplant heeft geen stam maar een soort cilinder van bladeren. Aan die cilinder groeit na een tijdje een bloemknop. Deze knop bevat wel 100 bloemen, en elke bloem wordt een banaan. Daarvoor heeft de bananenplant wel veel zon nodig.

Zware bloemtros

Als de bananen beginnen te groeien, wordt de bloemtros steeds zwaarder. Door de zwaartekracht gaat de tros naar beneden hangen. Maar de bananen willen naar boven blijven groeien, tegen de zwaartekracht in. Zo groeit de banaan krom! Dit effect heet met een moeilijk woord negatieve geotropie.

Wortels van bomen en planten groeien ongeveer op een zelfde manier. Zij groeien alleen met de zwaartekracht mee. Stengels groeien juist weer net als de banaan tegen de zwaartekracht in omhoog.

Een rechte banaan

Rechte bananen

Wist je dat de banaan gewoon blijft wanneer de trossteel wordt ondersteund? Er bestaan ook een aantal kleinere bananensoorten die gewoon recht blijven. Omdat deze bananen lichter zijn buigt de trossteel niet. Daardoor blijven de bananen recht.

Licht

Vaak wordt gezegd dat bananen naar het licht groeien. Dat klopt dus niet. Zonder zwaartekracht zou de banaan niet krom groeien. Wist je dat André Kuipers dit effect tijdens zijn eerste ruimtereis onderzocht heeft? Dat deed hij niet met bananen maar met sla. Hij kweekte slablaadjes in de ruimte. Wat bleek? Zonder zwaartekracht groeiden de stengels van zijn plantjes opeens alle kanten op!