Hoe wordt een appel beurs?
Een Granny Smit of een Pink Lady. Een appeltje eten is nooit vies, maar wel als er een beurse plek op de appel zit. Hoe komt het dat ook vruchten 'blauwe' plekken krijgen?
Bouwstenen
Net als mensen bestaat ook fruit uit verschillende bouwstenen. Deze bouwstenen noem je cellen en zijn voor ieder levend wezen anders. Bij appels zijn de cellen veel minder stevig dan bijvoorbeeld de cellen van bomen. In de cellen van een boom zit hout, waardoor de celwanden een stuk steviger zijn dan de celwanden van cellen in een appel. Appels hoeven niet langer goed te blijven dan het moment dat ze eetbaar zijn. Een appel is dus veel minder lang houdbaar, en daar zit dan ook het probleem.
Kapotte cellen
Zodra een appel eetbaar is, is voor de cellen een groot deel van het werk gedaan. De bouwstenen geven stevigheid, maar als deze cellen stuk zijn dan kunnen ze hier niet meer voor zorgen. Een appel wordt beurs doordat de celwanden van cellen in de vrucht met veel kracht kapot worden gemaakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je een appel laat vallen. De plek op de appel waar de kapotte (dode) cellen zich bevinden wordt zacht en vaak ook bruin. Die bruine kleur wordt veroorzaakt door een proces dat de kapotte cellen beginnen. Zij zorgen er met een bepaald stofje voor dat ook cellen die nog heel zijn langzaam dood gaan.
Niet getreurd, als je snel bent kun je dus nog om een beurse plek heen eten!
Bron: Bertus Meijer, onderzoeker fruit Wageningen Universiteit