Waarom heet Engelse drop Engelse drop en hoe wordt het gemaakt?
Engelse drop is een mix van verschillende soorten dropjes. In een zak of pak zitten dropstaafjes, anijsrondjes met spikkels, kokosrollen met drop in het midden en de vierkantje laagjesdropjes van kokos en drop. Maar waarom heet het Engelse drop? Het verhaal gaat dat Engelse drop per ongeluk is ontstaan.
Sheffield
Engelse drop werd voor het eerst gemaakt in de Engelse plaats Sheffield. Vandaar Engelse drop. Volgens een verhaal is Engelse drop ontstaan toen een vertegenwoordiger per ongeluk een aantal verschillende soorten drop door elkaar husselde voor een klant. De klant was zeer tevreden en de vertegenwoordiger vond een nieuwe dropmix uit: Engelse drop.
Zoethout
De drop voor in de Engelse drop wordt als volgt gemaakt: als eerste heb je zoethout nodig. Zoethout komt van de wortels van de zoethoutstruik die in China, Syrië, Iran, Griekenland, Italië en Spanje groeit. De wortels worden uitgegraven, gedroogd, fijngemalen en ingekookt tot een dikke zoethoutpap. Deze wordt gefilterd en in bakken gegoten.
Blokdrop
Wanneer de blokken hard geworden zijn, noemen we ze blokdrop. Blokdrop is de basis voor bijna alle soorten drop. In de dropfabriek wordt het blokdrop weer opgelost in water. Ook wordt er door een computer suiker, gelatine, glucosestroop, zetmeel en Arabische gom aan toegevoegd.
Een gietmachine
Als het prutje op smaak is, wordt het in grote ketels gekookt en naar de machines gebracht. Als het dropprutje op weg is naar de machines worden in de gietmachine de vormen klaargemaakt. In een platte bak zit zetmeel, in dat zetmeel worden met gipsen makken figuurtjes gedrukt (bijvoorbeeld van munten of boerderijdieren).
Droogkamers
In de mallen wordt het dropprutje gegoten. De volgegoten bakken worden opgestapeld en twee dagen in warme kamers gedroogd. Als de dropjes te snel drogen scheuren ze, en dat ziet er niet lekker uit. Wanneer de dropjes droog zijn worden ze uit de mallen gehaald en schoon gemaakt. Ze gaan naar een glanstrommel waar ze een mooi glanslaagje krijgen en gaan daarna de zak, doos of rol in.