Waarom heet een croissant een croissant?
Een croissant is een broodje van bladerdeeg. Voor het bakken wordt het in de vorm van een halve maan gerold. Het Franse woord croissant betekent in het Nederlands 'wassende maan', of halve maan.
Hoe wordt een croissant gemaakt?
Bladerdeeg wordt gemaakt van tarwebloem en héél véél vet. Een croissant is daarom een heel vet broodje. Lekker, maar niet te veel van eten dus. In Frankrijk eten veel mensen af en toe een croissant bij het ontbijt. Maar eigenlijk komt het broodje uit Oostenrijk/Hongarije. Het broodje is bedacht in de zeventiende eeuw.
Waar komt een croissant vandaan?
Het verhaal gaat dat de croissant is ontdekt tijdens een oorlog tussen Oostenrijk/Hongarije en de Ottomanen, die uit Turkije kwamen. De Ottomanen groeven een tunnel onder de stad Wenen. Zo wilden ze de stad aanvallen. De tunnel kwam uit bij een bakkerij. De bakker sloeg alarm en de vijand kon worden verslagen.
De bakker bakte toen als symbool van de overwinning een broodje in de vorm van een halve maan. Dat was om de verliezers te pesten, op hun vlag stond namelijk een halve maan.
Het klinkt zeer indrukwekkend, maar of het waar is? Daar zullen we niet achterkomen.