Waarom worden in Frankrijk vaak slakken gegeten?

Eten en drinken
slakken delicatesse

Sommige mensen eten graag slakken. Je moet er maar van houden, zo’n klein, glibberig beestje!

Delicatesse

Er zijn ongeveer twintig Europese slakkensoorten die mensen eten in restaurants. Ze worden gezien als delicatesse. Dit is iets wat je kan eten en eigenlijk altijd als lekker wordt gezien. De eetbare slakken zijn de wijngaardslakken. Deze zijn vooral in Frankrijk erg populair. Tegenwoordig kweken ze ook in landen als Servië, Bosnië, Montenegro, Roemenië, Bulgarije, Macedonië en Kroatië deze slakken. Die gaan naar andere landen om gegeten te worden.

Wijngaardslak

Een wijngaardslak is een weekdier en geen vis. Het is een grote huisjesslak die behoort tot de familie van de tuinslakken. De wijngaardslak is een vrij grote soort. Het huisje is bruin van kleur en kan vijf centimeter lang worden. Deze slak heeft drie kenmerken. De eerste is dat het lichaam oranjebruin tot grijs is. De tweede is dat de twee bovenste voelsprieten aan het uiteinde van de ogen zitten. De derde is dat de onderste voelsprieten korter zijn en geurzintuigen hebben om naar voedsel te zoeken.

Frankrijk

De slakken die het vaakst op het menu staan, zijn de gewone wijngaardslak, de segrijnslak en de 'Franse' wijngaardslak. De meeste van deze slakken komen voor in Frankrijk en worden daar gevangen. Daarom worden slakken vooral in Frankrijk gegeten. Ook in andere landen worden ze veel gekweekt en gegeten. Maar toch blijft Frankrijk het populairste land voor het eten van slakken. Ook worden ze bijna nergens anders zo lekker klaar gemaakt!