Hoe wordt witte chocolade gemaakt?

Eten en drinken
Witte chocolade

Jammie! Witte chocolade. Wist je dat witte chocolade eigenlijk helemaal geen chocolade genoemd mag worden? Hieronder lees je waarom!

Ingrediënten

Witte chocolade bestaat uit de volgende dingen: cacaoboter, suiker, melkpoeder en smaakstoffen, zoals vanille. Het belangrijkste onderdeel van chocolade (cacao) is het zaad van de cacaoboom: de cacaobonen. De cacaoboon komt uit de vrucht van de cacaoboom. Deze boom groeit in tropische landen in Afrika en Zuid-Amerika. Daar doen ze de cacaobonen na het plukken in kisten en die dekken ze vervolgens vier dagen af met bananenbladeren. Zo kunnen allerlei bacteriën nuttig werk doen: fermenteren of gisten heet dat. Daarna worden de bonen gedroogd en gaan ze naar de fabriek.

Fabriek

In de fabriek doen ze van alles. Eerst halen ze takjes en steentjes weg van de bonen. Dan gaan ze de bonen kraken in speciale machines (denk maar aan een notenkraker). Er blijven dan verschillende onderdelen van de boon over, zoals de schil en de kern. Die kernen van de cacaobonen worden nibs genoemd. Die nibs gaan ze vervolgens branden, daardoor ontstaat de chocoladekleur en -geur. Helemaal aan het eind worden de gebrande nibs ook nog eens gemalen. Daarbij ontstaat een vloeibare bruine massa, de cacaomassa. Uit de cacaomassa kunnen ze het vet halen. Dat heet de cacaoboter. De dikke, harde klomp die dan nog overblijft, wordt vermalen tot magere cacao, of cacaopoeder.

Witte chocolade in een bonbondoosje

Geen cacaopoeder

Witte chocolade bevat geen cacaopoeder, daarom mag witte chocola eigenlijk geen chocola heten. Om witte chocolade te krijgen worden aan de cacaoboter suiker, melkpoeder en smaakstoffen (zoals vanille) toegevoegd. Dit geheel gaan ze vervolgens walsen, verwarmen en klutsen. Dat kan wel drie dagen duren. Ten slotte wordt de chocolade in de gewenste vorm gegoten en gekoeld. Na het stollen (het ‘hard worden’) tikken ze de inhoud uit de vormen.

Niet gezond

Er komt veel kijken bij het maken van chocolade he? Witte chocolade is trouwens wel heel lekker, maar niet zo gezond. Er zitten veel calorieën in, daarom kun je er snel dik van worden. Ook zit er veel vet in, wat weer niet zo goed is voor je hart en bloedvaten.