Hoe worden pepernoten gemaakt?
Pepernoten en kruidnoten worden vaak door elkaar gehaald. Pepernoten zijn de grote brokken en kruidnoten zijn de kleine rondjes. Pepernoten worden gemaakt van hetzelfde deeg als taai-taai. De pepernoten en kruidnoten die in de supermarkt worden verkocht, worden vaak gemaakt in een fabriek. De bakker heeft ook vaak pepernoten en kruidnoten te koop rond Sinterklaastijd. Deze peper- en kruidnoten zijn dan vaak zelf gemaakt door de bakker.
Zelf peper- en kruidnoten maken
Je kunt peper- en kruidnoten ook zelf maken thuis. Op internet en in kookboeken zijn veel (verschillende) recepten te vinden. Hierbij twee recepten (natuurlijk wel even vragen of je ouders je willen helpen):
Wat heb je nodig voor pepernoten?
- - 250 gram bloem + 3 gram bakpoeder
- - 5 gram kaneel
- - 2½ gram gemalen kruidnagel
- - 2 gram kardemom
- - 1 gram gemberpoeder
- - 125 gram boter
- - 125 gram bruine basterdsuiker
- - 50 gram schenkstroop en 3 gram zout.
Hoe moet het?
Doe de bloem met het bakpoeder en de kruiden in een kom. Verwarm de boter met de basterdsuiker, de stroop en het zout al roerend in een steelpan tot alles is gesmolten. Schenk dit bij de bloemmassa en roer alles goed door elkaar tot een glad deeg ontstaat. Laat dit op een koele plaats een paar uur opstijven. Maak dan kleine balletjes van het deeg. Leg deze op een beboterde bakplaat en schuif die ongeveer 15 minuten midden in een matig warme oven (circa 180 °C). Wat je ook kan doen is de pepernoten eten
Wat heb je nodig voor kruidnoten?
- - 250 gr zelfrijzend bakmeel,
- - 125 gr donkere basterdsuiker,
- - 100 gr zachte boter
- - 2 eetlepels speculaaskruiden en 3 eetlepels melk
Hoe moet het?
Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet de bakplaat in. Doe het bakmeel in een kom en voeg de suiker, de boter, de speculaaskruiden, wat zout en de melk toe. Kneed dit tot een soepel deeg. Vorm kleine balletjes van het deeg, leg die op de ingevette bakplaat en bak alles in de oven in ongeveer 20 minuten gaar.