Hoe weten mensen welke vitamines er in een stuk fruit of groente zitten?

Eten en drinken
fruit vitamines

Met proefjes wordt bepaald hoeveel en welke vitamines in bijvoorbeeld een appel zitten. Je kunt het vergelijken met het zoeken naar een spijker in een doos met potloden. Als je met een sterke magneet door de doos gaat, trekt die de spijker aan. Dat komt omdat de spijker wel magnetisch is, maar de potloden niet.

Papjes

Bij vitamines zoeken ze ook naar dit soort bijzondere dingen die een bepaalde vitamine wel kan doen, maar de andere stofjes niet. Er is niet 1 proefje voor alle vitamines, ze kunnen allemaal wat anders. Meestal bekijkt een machine of en hoeveel vitamines er in groente en fruit zitten. In een laboratorium worden dan papjes in een machine gedaan en dan starten allerlei proefjes. De machine rekent het dan precies uit.

Lees ook: Wat zijn citrusvruchten?

Ingewikkeld proefje

Een voorbeeld van een echt, ingewikkeld proefje om te kijken of er vitamine C in een appel zit gaat als volgt. Eerst wordt er een papje van de appel gemaakt. Hier doen ze zetmeel bij. Dan voegen ze beetje bij beetje een goedje toe dat kaliumjodide heet. Kaliumjodide kan het zetmeel blauw laten kleuren, maar daar steekt de vitamine C een stokje voor. Typisch vitamine C.

De vitamine C houdt het blauw tegen door op te lossen. Ze doen dus het goedje kaliumjodide erbij totdat de hele zaak toch blauw wordt. Dat betekent namelijk dat de vitamine C dan op is. Door nu te kijken hoeveel kaliumjodide hiervoor nodig was, weten ze precies hoeveel vitamine C in de appel zat. De vrucht met de meeste vitamine C is de guave.

Weet jij ook...

Waarom fruit gezond is?

Of een olijf groente of fruit is?