Wat zijn bitcoins?
Bitcoins... Heb jij er al eens van gehoord? Onze wetenschapper Diederik legt het jou haarfijn uit. Opletten dus!
Geld
Om te weten wat bitcoins zijn, moet je eerst weten wat geld is. Er waren al veel eerder mensen, dan dat er geld was. In het begin ruilden mensen alles. Zo ruilde bijvoorbeeld een geitenhoeder een van zijn geiten voor een brood van de bakker. Dat is natuurlijk superonhandig en oneerlijk, want een geit is veel meer waard dan een brood. Ze besloten om briefjes met kleurtjes te gaan gebruiken. De kleuren vertegenwoordigde een bepaalde waarde. Net als nu eigenlijk.
Pinnen
Hoe zit dat dan in de speelgoedwinkel als jij een bal wilt kopen? We geven namelijk nu bijna geen briefgeld meer uit. We pinnen heel veel of betalen contactloos of met de creditcard. Waar is dat geld dan? Al die pinapparaten zijn verbonden met de bank. De bank houdt een gigantisch digitaal kasboek bij. Hierin staan alle dingen die uitgegeven zijn door ieeeedereen. Als jij een voetbal koopt van tien euro en jij pint, dan komt er in dat digitale kasboek te staan dat er tien euro van jouw rekening afgaat en bij de speelgoedwinkel erbij op komt.
Als de bank omvalt...
Alle financiële dingen toevertrouwen aan 1 bank is eigenlijk best gevaarlijk. Want als die bank omvalt, dan is dat gigantische kasboek waar alle transacties instaan, weg. Men bedacht daarom iets nieuws en dat heet met een moeilijk woord de blockchain.
Meerdere kasboekjes
Het idee is dat er nu niet één kasboek ergens op de computer van één bank staat, maar dat iedereen die gebruikt maakt van bitcoins, een eigen kasboekje bijhoudt. Zo houdt iedereen die bitcoins heeft elkaar in de gaten. Als er dan één kasboekje kwijtraakt bijvoorbeeld, dan zijn er nog al die andere kasboekjes van de andere bitcoin-gebruikers. Dus dat is dan geen ramp. Of als iemand een rekenfout maakt, of er wordt een kasboekje gehacked, dan is dat ook niet erg. Ze kunnen elkaar dus controleren.
Wat is de bitcoin?
In al die kasboekjes moet je een soort saldo hebben dat aangeeft wat iedereen heeft. De bitcoin is dus digitaal geld om aan te geven hoeveel saldo iemand heeft. Het is een hele nieuwe methode van het gebruiken van geld, dus pas op dat je niet al je spaarcenten nu al uitgeeft aan bitcoins. De ene dag kan het heel veel waard zijn en de andere dag helemaal niets meer. De bitcoin is dus eigenlijk een euro, maar dan digitaal.