Wat doet een chef-kok?

Wat doet een chef-kok?

Altijd al willen weten wat een top chef doet? Mike en Ewout gaan 12 uur lang op pad met topchef Jonnie Boer. Hij is een beroemde kok met drie Michelinsterren.  

09.00

Zelfs vroeg in de ochtend zijn mensen al druk in de weer in het restaurant. Tafels worden gedekt en het personeel bereid zich voor op de gasten.

10.50

Maik Kuijpers is de chef-kok in de keuken van het restaurant. Zijn team is al druk in de weer in de keuken. Hij legt uit hoe je een vis fileert. Je zet het mes net achter de kieuwen en snijdt dan langs de graat af naar achter.

Bij het restaurant van Jonnie Boer zit ook een plantenkas. Hierin worden verse kruiden en groente verbouwd die verwerkt worden in de gerechten. Zo kunnen ze zelf de kwaliteit van de groente en kruiden bepalen.

13.00  

Groentes worden fijngesneden voor een salade. Bij het snijden is het belangrijk dat je je vingers rechtop zet, als een soort klauwtje. Op die manier is het (bijna) onmogelijk om jezelf te snijden. In het ergste geval snij je een velletje van je knokkel. Leg je je vingers plat op het product dan kun je per ongeluk je topje kwijtraken.

15.00

De baas van het restaurant proeft of de gemaakte salade in orde is. Als hij wordt goedgekeurd, mag hij ’s avonds worden uitgeserveerd aan de gasten.

17.00

De gasten beginnen met een aantal kleine hapjes. Deze zijn bedoeld om de smaakpapillen op gang te brengen. Chef Maik noemt deze hapjes mondsmaakjes.

21.00

De meeste gasten zijn inmiddels uitgegeten, maar de keuken is nog lang niet klaar. De afwas staat er nog.

Weet jij ook...

Hoe het komt dat een hard gekookt ei zwart kan worden?
Waarom je moet huilen van het snijden van uien?

Rate this article

  • love 0% love
  • lol 33% lol
  • omg 0% omg
  • pff 67% pff
site-footer-logo