Waarom worden stoofperen rood na een paar uren in de pan?

Waarom worden stoofperen rood na een paar uren in de pan?

In stoofperen zit een bepaalde kleurstof (anthocyanen)die ervoor zorgt dat de peren rood kleuren wanneer de zuurgraad verandert. Door stoofperen te koken, verandert de zuurgraad en worden ze rood. Wanneer je rode wijn in de pan erbij doet, worden ze extra rood!

Hitte

Als je eten kookt, verandert er door de hitte van alles. Spaghetti wordt slap, een aardappel zacht en een stoofpeer dus ook nog eens rood. Tenminste, sommige soorten stoofperen, zoals de Gieser Wildeman.

Bijna alle kleuren van groente veranderen een beetje als je ze kookt. Denk maar aan de heldere kleur van broccoli in de winkel en de donkerdere kleur van de gekookte broccoli. Alleen tomaten en wortelen verkleuren niet.

Lees ook: Hoe kunnen groenten en fruit uit Afrika hier op tijd zijn en niet rot?

Anthocyanen

Roodachtige vruchten bevatten vaak anthocyanen. Dat is de kleurstof die zorgt voor een rode of paarse kleur. Deze kleurstof is heel gevoelig voor zuur. In een zure omgeving worden ze rood, in een neutrale omgeving vrijwel kleurloos.

Stoofperen, zoals de Gieser Wildeman, hebben die kleurstof ook in zich. Normaal zijn ze blank van kleur, maar wanneer die stoofpeertjes worden gekookt kleuren ze rood. Door het koken verandert de hoeveelheid zuur in de peer. Soms koken mensen ze trouwens in bessensap of rode wijn om het nog mooier te maken.

Bron: Fruithof Frederiksoord

Weet jij ook...

Waarom fruit gezond is?

Waarom gedroogd fruit niet schimmelt?

Rate this article

  • love 20% love
  • lol 20% lol
  • omg 20% omg
  • pff 40% pff
site-footer-logo