Waarom krijg je een prikkeltong als je veel ananas eet?
Heb jij ook dat je tong gaat prikkelen als je ananas eet? Hoe komt dat eigenlijk? Willem Wever weet het antwoord!
Eiwitafbrekend stofje
De ananas bevat het eiwit-verterende enzym bromelaïne, een stof die vaak gebruikt wordt voor het malser maken van vlees. Probeer het thuis maar eens uit: leg ananas op het vlees tijdens het bakken en kijk of het malser wordt! Ditzelfde eiwitafbrekende stofje zorgt ervoor dat gelatine (zit bijvoorbeeld in pudding) afbreekt. Een stuk ananas op een pudding leggen is dus geen goed idee, want dan stort deze in!
Lees ook: Waarom zijn bananen krom?
Prikkels op je tong
Om terug te komen bij de vraag: het enzym bromelaïne zorgt ook voor het prikkelende gevoel op je tong en je wangen wanneer je een ananas eet. Dat komt doordat je mond deze enzymen niet goed kan verwerken. Als reactie daarop geeft je tong een signaal af, waardoor je tong gaat prikkelen. Gelukkig kunnen je darmen het enzym wel goed afbreken.
Wist je dat...
- Een ananas wel 4 kg kan wegen?
- Dat het woord ananas uit het Tupi (Indianentaal) komt en 'fruit met een sterke geur' betekent?