Waarom eten Japanners en Chinezen met stokjes?

Eten en drinken
een bord noedels met eetstokjes

In Europa zijn we bijna allemaal gewend om met mes, vork en lepel te eten. Maar dat is niet overal het geval. Japanners en Chinezen eten met stokjes. Waarom doen ze dat?

Twijgjes

Al heel lang eten mensen in China en Japan (en andere Aziatische landen) met stokjes. Vroeger werd er in grote potten gekookt. Die potten hielden hitte voor een lange tijd vast. Mensen die toch een hapje wilde braken twijgjes af om zo een stukje voedsel uit de pot te vissen.

Kleine stukjes

Aziatische mensen waren al gewend om al het eten in kleine stukjes te snijden (voordat het de pan in gaat). Die kleine stukjes zijn sneller klaar en dat bespaart weer energie.

Sushi tussen eetstokjes

Overbodig

Doordat alles al van te voor gesneden was, was er aan tafel geen mes meer nodig. Eetstokjes werden daarom het tafelbestek.

Lekkerder

Chinezen vinden dat als je met stokjes eet, je maaltijd beter tot z’n recht komt. Als je met stokjes eet komt er bij elke hap veel zuurstof naar binnen. Dit komt je smaak ten goede: je proeft dus meer en beter wat je eet. Dit is ook de redenen waarom Chinezen hun soep uitgebreid naar binnen slurpen.

Materiaal

De eetstokjes worden van verschillende materialen gemaakt. Toch zijn de meeste eetstokjes van hout en voor een eenmalig gebruik bedoeld. Japan alleen al verbruikt jaarlijks 25 miljard wegwerp eetstokjes van hout. Niet zo goed voor het milieu… Japanners worden dan ook opgeroepen eetstokjes van een ander materiaal te gebruiken die gewoon af te wassen zijn.