Waarom blijven resten van karnemelk aan het glas plakken als je het leeg drinkt?

Eten en drinken
twee glazen melk naast elkaar waar uit gedronken is

Kleverig

Melk en karnemelk bestaan beide uit water met daarin deeltjes vet en eiwitten. De deeltjes in de melk zijn zo klein dat ze in de melk blijven zweven. Karnemelk is gemaakt van melk met speciale bacteriën die een zuur maken. Dat zuur maakt de kleine eiwitdeeltjes in de melk stuk en zorgt ervoor dat ze aan elkaar gaan kleven, zodat ze veel groter worden.

Grote deeltjes

Daardoor is karnemelk ook veel dikker dan gewone melk. De deeltjes in karnemelk zijn wel duizend keer zo groot als in de melk. De grotere klontjes zijn nogal plakkerig en blijven dus makkelijk aan het glas hangen. Dat is goed te zien.

Lees ook: Waarom is er geen varkensmelk?

Melkspoor

Sommige klonters zijn alleen zo zwaar dat ze naar beneden zakken. Ze duwen als een sneeuwschuiver de iets lichtere klontjes weg of slepen ze mee. Zo laten ze een schoon spoor achter en krijg je strepen in je glas.

Deze vraag is beantwoord met hulp van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Weet jij ook...

Waarom melk wit is?

Hoe je de datum van een pak melk kunt uitrekenen?