Waar komt azijn vandaan en hoe wordt het gemaakt?
Je kan ermee schoonmaken én je kan ermee koken, azijn. Het is een zurig goedje dat niet iedereen even lekker vindt, maar hoe wordt het eigenlijk gemaakt? Willem Wever weet het!
Eeuwenoud
Heel vroeger werd azijn al gebruikt bij oude volken als de Egyptenaren, Babyloniërs, Indiërs, Grieken en Romeinen. In de Bijbel wordt het ook al genoemd.
Eten
In de middeleeuwen gebruikte men azijn behalve voor het klaarmaken van eten ook voor het langer houdbaar maken van eten en drinken en als geneesmiddel bij pest en koorts.
Twee manieren
Azijn kan op twee manieren worden gemaakt: op een natuurlijke manier en op een niet-natuurlijke manier. Bij de natuurlijke manier wordt alcohol door bacteriën omgezet in azijnzuur. Dit gaat heel langzaam en kan wel maanden duren, maar door allerlei handige foefjes kan het ook sneller. Bij de niet-natuurlijke manier wordt azijn niet door bacteriën gemaakt. Door allerlei stofjes samen te brengen ontstaat azijnzuur. Dit wordt met water verdund en wordt zo azijn.
Geen vitamines
Azijn bevat geen voedingsstoffen zoals vitamines. Daarom heb je geen azijn nodig om gezond te blijven.