Waarom krijg je een taart als je jarig bent?

Waarom krijg je een taart als je jarig bent?

Bij feesten wordt taart, koek en gebak gegeten. Niet alleen bij verjaardagen die pas sinds de 19e eeuw (1800-1900) gevierd worden, maar ook bij andere feesten zoals bruiloften, geboorten, en zelfs bij begrafenissen. Al is bij het laatste viering het gebak niet meer dan een plakje cake.

Wij eten gebak met feesten omdat gebak een luxe product is. Zeker vroeger aten mensen bijna nooit gebak. Door gebak te serveren laat je zien dat het een feestelijke dag is. Men zei vroeger: de gasten moeten met een zoete mond naar huis gaan. Dan was het feest geslaagd. Overigens was gebak vroeger anders dan nu. Zeker voor de komst van het fornuis in de 19e eeuw waren het meer koeken dan gebakjes.

Belangrijk ritueel bij de verjaardagstaart is het uitblazen van de kaarsjes. Het is de bedoeling dat ze in een keer uitgaan. Lukt dat dan zou dat geluk brengen. Rituelen als kaarsjes uitblazen zijn er om een overgang naar iets nieuws aan te geven. In het geval van verjaardagen de overgang naar een nieuw jaar.

Deze gebruiken die ook wel overgangsrituelen genoemd worden gaan met feestelijkheden gepaard. Je nodigt vrienden en vriendinnen uit, er wordt gezongen en je krijgt cadeautjes . Bij zo’n gebeurtenis hoort taart of gebak.

Rate this article

  • love 32% love
  • lol 20% lol
  • omg 20% omg
  • pff 28% pff
site-footer-logo