Is het friet of patat?

Eten en drinken
Friet of patat

Jij en je vrienden raken maar niet uitgepraat over dit onderwerp. Is het nou friet of toch patat? Het is allebei juist! Je voorkeur hangt waarschijnlijk af van waar je woont. In het noorden van Nederland wordt meestal patat gezegd, in het zuiden van Nederland bestellen mensen vaker friet.

Frankrijk vs. België

Zowel de Fransen als de Belgen zeggen dat zij de ontdekker zijn van de patates frites, dat letterlijk "gefrituurde aardappel" betekent. Van de naam patates frites zijn natuurlijk zowel de naam patat als friet gemaakt. Je mag zowel patat als friet zeggen, maar je voorkeur hangt waarschijnlijk af van waar je woont. In het noorden van Nederland wordt meestal patat gezegd, in het zuiden van Nederland bestel je vaker friet. De Vlamingen noemen de gefrituurde aardappel altijd friet. Met patat bedoelen zij de rauwe aardappel. Ook een klap of een mep wordt in sommige Belgische streken een patat genoemd. Pas dus op als een Belg vraagt of je een patat wil!

Zuid-Amerika

Wist je dat de aardappel oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt? De Spanjaarden namen de plant in de 16e eeuw mee naar Europa. De aardappelen bleken voedzaam te zijn en goed te bewaren, ideaal om mee te nemen aan boord tijdens wereldreizen dus. In Zuid-Amerika werd de aardappel papa genoemd, de Spanjaarden maakten daar patata van. Die naam werd door veel Europese landen overgenomen. In Italië heet de aardappel patata, de Engelsen noemen de aardappel potato en de Fransen zeggen naast pomme de terre ook patate.